Zaznacz stronę

Odżywka potreningowa to rodzaj suplementu, który przyjmuje się po treningu. Celem tych suplementów jest uzupełnienie i naprawa uszkodzonej podczas treningu tkanki mięśniowej. Oto kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze suplementu potreningowego: 1) Rodzaj białka w suplemencie: serwatka, kazeina, soja, groch itp. 2) Ilość białka w każdej porcji: 20g lub więcej jest dobre. 3) Ilość węglowodanów w każdej porcji: 5g lub więcej jest dobre. 4) Ilość tłuszczu w każdej porcji: 3g lub mniej jest dobre. 5) Inne składniki, takie jak kreatyna i glutamina, które mogą być korzystne dla budowy mięśni .

Jakie są rodzaje suplementów białkowych?

Odżywki białkowe są zwykle stosowane przez osoby, które chcą budować masę mięśniową i poprawiać wyniki sportowe. Suplementy białkowe mogą pochodzić z różnych źródeł, w tym serwatki, kazeiny, ryżu, grochu, soi i konopi. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów odżywek białkowych. Najpopularniejszymi rodzajami odżywek białkowych są białko serwatkowe i białko kazeinowe. Serwatka jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest szybko trawione w organizmie. Kazeina jest wolniej trawioną formą białka, która może być korzystna dla tych, którzy chcą uniknąć skoków poziomu insuliny po spożyciu posiłku lub przekąski.

Białko serwatkowe to doskonałe źródło wysokiej jakości białka. Białko kazeinowe jest wolniej przyswajalną formą białka, która może być korzystna dla osób, które chcą uniknąć skoków poziomu insuliny po zjedzeniu posiłku lub przekąski. . Proszki białkowe występują w wielu postaciach, takich jak batony proteinowe, koktajle proteinowe i zamienniki posiłków. Najpopularniejsze rodzaje odżywek białkowych to białko serwatkowe i białko kazeinowe. Serwatka jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest szybko trawione w organizmie. Kazeina to wolniej przyswajalna forma białka, która może być korzystna dla tych, którzy chcą uniknąć skoków poziomu insuliny po zjedzeniu posiłku lub przekąski.

Który rodzaj jest najlepszy do jakiego celu?

Nie ma jednego rodzaju białka, które byłoby najlepsze dla każdego. Zależy to od celu, który chcesz osiągnąć, typu sylwetki i preferencji żywieniowych. Niektóre białka są lepsze do utraty wagi, a inne do przyrostu masy mięśniowej. Jeśli masz schorzenie lub alergię pokarmową, być może będziesz musiał wziąć pod uwagę, jakie rodzaje suplementów są dla Ciebie dostępne.

Białko jest ważnym źródłem składników odżywczych, a białko może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi. Białko pomaga budować masę mięśniową, gdy jest spożywane w połączeniu z ćwiczeniami siłowymi. Białko jest również niezbędne do wzrostu, naprawy tkanek, gojenia i produkcji energii. Białka są rozkładane na aminokwasy, które są wykorzystywane do tworzenia nowych białek lub są używane do utrzymania i naprawa istniejących białek. Właśnie dlatego białko jest tak ważnym składnikiem odżywczym i potrzebujemy go, aby zachować zdrowie. Białko jest często uzupełniane przez sportowców, ponieważ pomaga budować mięśnie, zwiększać siłę i wytrzymałość oraz czas regeneracji. Może również pomóc we wzroście mięśni w połączeniu z treningiem oporowym lub podnoszeniem ciężarów (2). Badania sugerują, że wyższe spożycie białka może być związane do obniżonego wskaźnika masy ciała, a także ogólnie do utraty wagi (3). 6. Fitoestrogeny Fitoestrogeny to związki roślinne, które mogą wywierać na organizm działanie podobne do estrogenów. Można je znaleźć w niektórych produktach spożywczych, w tym warzywach kapustnych, takich jak jarmuż, kalafior i kapusta, fasola, taka jak soja i fasola lima i estrogeny roślinne, takie jak izoflawony (4). U kobiet fitoestrogeny mogą być problematyczne, ponieważ mogą powodować działania niepożądane, takie jak powiększenie piersi, zmiany nastroju, takie jak drażliwość i niepokój, lub problemy z miesiączką, w tym nieregularność i ból (5). Stwierdzono również, że fitoestrogeny zmniejszają ryzyko raka w: Piersi (6) Rak okrężnicy (7) Zapobieganie nowotworom przez fitoestrogeny może wynikać z ich zdolności do regulowania genów w organizmie i zmniejszania stanu zapalnego. Przykładami fitoestrogenów są izoflawony, które znajdują się w soi. 7. Selen Selen jest niezbędnym minerałem śladowym, którego ludzie potrzebują dla zdrowego układu odpornościowego i występuje w różnych produktach spożywczych, takich jak wołowina, wieprzowina, ryby i warzywa bogate w selen, takie jak marchew, jarmuż i brokuły. Wykazano, że selen zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów nawet o 50 procent poprzez regulację genów, które promują wzrost komórek rakowych (8). Spożywanie dużej ilości selenu może również pomóc w pielęgnacji włosów i paznokci.

Co daje białko przyjmowane po treningu?

Białko potreningowe jest niezbędne do naprawy naderwanych włókien mięśniowych i wspomagania rozwoju nowej tkanki mięśniowej. Białko pomaga promować zdrowy układ odpornościowy, utrzymać zdrową wagę, chronić przed kontuzjami i wiele więcej. Jest tak wiele zalet białka potreningowego, z których każdy powinien skorzystać.

Białko stosować przed treningiem czy po treningu? Jakie białko używać okołotreningowo?

To odwieczna debata, pytanie, które dręczy trenerów i ich klientów od dziesięcioleci: czy białko powinno być spożywane przed czy po sesji treningowej? Białko jest niezbędne do wzrostu mięśni i regeneracji po treningu. Liczy się rodzaj i czas spożycia białka. Białko spożywane przed lub po treningu ma różny wpływ na wzrost i regenerację mięśni. . Białko przed treningiem – Glikogen mięśniowy jest magazynowany w mięśniach. Dostarczenie białka do mięśni przed treningiem zwiększy magazynowanie glikogenu w mięśniach, co może również wywołać większą reakcję anaboliczną. Białko po treningu – Białko pomaga w syntezie mięśni i naprawie tkanki mięśniowej po treningu. Spożycie białka po treningu może prowadzić do większych korzyści w obu przypadkach masa i siła mięśni. Czas trwania źródła białka wpływa pozytywnie lub negatywnie na jego wpływ na wzrost mięśni. Źródła białka, które są szybko wchłaniane, takie jak białko serwatkowe, można spożywać przed treningiem, aby zwiększyć zapasy glikogenu mięśniowego w mięśniach i wywołać reakcję anaboliczną. Źródła białka, które są wolno wchłaniane, takie jak białko kazeinowe, mogą być spożywane po treningu, aby wywołać syntezę białek mięśniowych, co prowadzi do większych przyrostów masy i siły mięśni. – Glikogen mięśniowy jest magazynowany w mięśniach. Dostarczenie białka do mięśni przed treningiem zwiększy magazynowanie glikogenu w mięśniach, co może również wywołać większą reakcję anaboliczną. Węglowodany – Węglowodany , takie jak owoce i warzywa, nie są uważane za źródło białka, ale są ważne w diecie. Promują zdrowie jelit i odgrywają ważną rolę w poziomie energii. Źródła węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym obejmują mąkę kokosową, płatki z komosy ryżowej, mąkę z brązowego ryżu i mąkę gryczaną. – Węglowodany, takie jak owoce i warzywa, nie są uważane za źródło białka, ale promują zdrowie jelit i odgrywają ważną rolę w poziomie energii. Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym to mąka kokosowa, płatki z komosy ryżowej, mąka z brązowego ryżu i mąka gryczana. – Węglowodany nie są uważane za źródło białka, ponieważ nie zaspokajają dziennego zapotrzebowania na białko w diecie.