Suszone pędy młodego jęczmienia – niezastąpiony dodatek funkcjonalny do owocowo-warzywnych soków

Czy warto liczyć kalorie?
Maj 10, 2018
Jaki olej do smażenia?
Maj 31, 2018
Show all

Suszone pędy młodego jęczmienia – niezastąpiony dodatek funkcjonalny do owocowo-warzywnych soków

W odpowiedzi na coraz to bardziej przetworzoną żywność, chętnie sięgamy po to, co ma nam do zaoferowania natura. Okazuje się, że nie tylko popularne warzywa (m.in. brokuły, kalafiory, szpinak, sałata, marchew pomidory, buraki) i owoce (jeżyny, maliny, jagody, truskawki, banany, awokado, jabłka i gruszki), ale również mniej znane rośliny i zioła są źródłem cennych witamin i minerałów. Pośród nich wymienia się chociażby ostropest,
|acerolę, pokrzywę, aloes, chlorellę oraz suszone pędy młodego jęczmienia. Stanowią one składniki funkcjonalne tzw. sokowego detoxu, czyli trzydniowej diety bazującej wyłącznie na sokach owocowo-warzywnych. Tym razem przyjrzymy się bliżej ostatniemu spośród wymienionych produktów, czyli pędom młodego jęczmienia.

Czym są suszone pędy młodego jęczmienia?

Pędy, czyli trawę jęczmienną dostaniemy w dobrych sklepach i aptekach w postaci kapsułek lub proszku. Jest to wyciąg z ususzonych, siedmiodniowych listków. Dzięki niskiej temperaturze i krótkiemu czasu pędy zachowują wszystkie zawarte w nich witaminy i minerały. Taki proszek można mieszać z wodą lub ze świeżo wyciśniętym sokiem z owoców i warzyw.

Jakie właściwości wykazuje młody jęczmień?

Przede wszystkim, ze względu na dużą zawartość chlorofilu pędy młodego jęczmienia przyspieszają proces gojenia się ran, a także wykazują działanie dezynfekujące i przeciwzapalne, hamują rozmnażanie się bakterii w ranach, oczyszczają system pokarmowy z grzybów i drożdży. Poza tym niwelują nieprzyjemny zapach ciała, leczą próchnicę, zapobiegają stanom zapalnym w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym, narządach wewnętrznych i stawach oraz wzmacniają układ naczyniowy. Dzięki tej roślinie, sokowy detox również odkwasza organizm. Za sprawą witamin A, E i K pędy odmładzają, niwelują negatywy wpływ promieniowania, wspomagają pracę wątroby, pobudzają rozwój flory bakteryjnej w jelitach i hemoglobiny. Dodatkowo młoda trawa jęczmienna zawiera dużo żelaza (więcej niż szpinak), selenu, potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, beta-karotenu, cynku i krzemu. Wreszcie, ze względu na spore pokłady regulującego procesy trawienne błonnika, pędy oczyszczają jelita z resztek przemiany materii, zmniejszają apetyt, a co za tym idzie wspomagają odchudzanie.

PANEL KLIENTA