Dieta wegetariańska – na co uważać?

Jelita a samopoczucie. W jaki sposób oczyścić jelita i poczuć się lepiej?
Maj 31, 2018
Ile posiłków dziennie?
Czerwiec 15, 2018
Show all

Dieta wegetariańska – na co uważać?

Chociaż w niektórych kręgach po dziś dzień dieta wegetariańska wzbudza wiele kontrowersji i wciąż sporo osób jest przekonanych, że składników odżywczych zawartych w mięsie nie da się w żaden sposób zastąpić, okazuje się, że wszystko to nie jest prawdą. Otóż taki jadłospis jak najbardziej sprzyja naszemu organizmowi, oczywiście pod warunkiem, że właściwie go zbilansujemy. Wówczas takie menu będzie nam przynosiło szereg korzyści. Dlatego zarówno osoby, które ze względów etycznych od lat nie jedzą mięsa, jak i te, rozważające zmianę nawyków żywieniowych, powinny wiedzieć z czego składa się właściwie skomponowana dieta wegetariańska. Na co uważać? Podpowiadamy!

Jakie witaminy dla wegetarian?

Przechodząc na dietę wegetariańską przede wszystkim jesteśmy narażeni na niedobór niektórych witamin. Stąd też musimy poświęcić dużo uwagi, aby dostarczać ich sobie w inny sposób. Witaminy z grupy B, a przede wszystkim B12, a także witamina D, bo o nie się tu rozchodzi odpowiadają bowiem za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Poza witaminami, należy zadbać o suplementację żelaza, wapnia i cynku, których niedobór prowadzi do anemii, osteoporozy, osłabienia zębów i kości, chronicznego przemęczenia, obniżonej krzepliwości krwi, a u kobiet zaburzeń miesiączkowania. Wreszcie nie możemy zapominać o cynku i żelazie, czyli podstawowych składnikach dostarczanych z mięsa. Na szczęście spore ich ilości znajdziemy także w wielu warzywach, przede wszystkim strączkowych. Musimy jednak się pilnować – słynna soja spożywana w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego należy stosować ją zamiennie z jajami.

Dieta bez mięsa – nie tylko warzywa i owoce

Choć warzywa i owoce bezsprzecznie stanowią podstawę diety wegetariańskiej (ich spożycie w ciągu dnia powinno wynosić około 80 dag) nie możemy zapominać o pozostałych, bezmięsnych składnikach. Równie często należy sięgać po produkty zbożowe z pełnego przemiału, a więc pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kaszę jaglaną i gryczaną, mąkę razową. Poza tym, do sałatek, kanapek i potraw na ciepło warto dodawać kiełki, zarodki i otręby pszenne. Idealną przekąską dla wegetarian są zaś pestki słonecznika i dyni, orzechy włoskie, migdały i inne, które można pogryzać w ciągu dnia.

PANEL KLIENTA