Co daje dieta bezglutenowa?

Trening cardio – jaka dieta?
Sierpień 15, 2018
Zalety i wady diety wegetariańskiej
Wrzesień 5, 2018
Show all

Co daje dieta bezglutenowa?

Nie da się ukryć, że w ostatnich latach dieta bezglutenowa to prawdziwy trend pośród osób poszukujących różnych sposobów na prowadzenie zdrowego trybu życia oraz redukcji tkanki tłuszczowej. Podczas, gdy jedni zmuszeni są do wykluczenia ze swojego jadłospisu zbóż oraz produktów, które mogą zawierać nawet śladowe ilości ich białka (m.in. osoby chorujące na celiakię i chorobę Dhuringa) inni rezygnują z nich dobrowolnie. Dlaczego tak się dzieje? Skąd ta moda na niejedzenie glutenu? Co daje dieta bezglutenowa?

Większa świadomość składu spożywanych produktów

Pierwsza zaleta, którą dostrzeże każdy, kto przechodzi na dietę bezglutenową wiąże się z koniecznością czytania składów poszczególnych produktów. W celu sprawdzenia czy interesujący nas artykuł spożywczy nie zawiera glutenu (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta) jednocześnie zapoznajemy się z pozostałymi składnikami. Oznacza to, że jednocześnie zaczynami wybierać nie tylko produkty bezglutenowe, ale i zdrowsze – te, o krótszym, prostszym składzie, pozbawione sztucznych barwników, zagęstników, konserwantów. Przykładowo, większość bezglutenowców po porównaniu różnych produktów decyduje się na te jednorodne, np. najzwyklejszy twaróg, który według uznania można doprawić ulubionymi przyprawami i świeżymi ziołami, aniżeli smakowe serki i inne smarowidła.

Różnorodność odnośnie produktów i posiłków

Kolejną zaletą diety bezglutenowej jest fakt, że wiąże się ona z poznawaniem nowych smaków. Chociaż w pierwszym momencie możemy odnieść wrażenie, że przede wszystkim stawia ona przed nami niemal same ograniczenia, po czasie okazuje się wprost przeciwnie. Gdy musimy zrezygnować z klasycznego makaronu i mąki pszennej i żytniej, nagle okazuje się, że do wyboru mamy jeszcze ryż, kukurydzę, grykę, jagły, amarantus, komosę ryżową, tapiokę na bazie których powstają pyszne mąki, kasze i płatki. I tak, nim się zorientujemy zamiast standardowych kanapek z szynką, na śniadanie zaczynamy przygotowywać jaglankę z owocami.

Kulinarne eksperymenty

Konieczność czytania składów oraz odkrywanie nieznanych lub po prostu niestosowanych do tej pory produktów sprawia, że nie tylko zaczynamy być świadomi tego, co rzeczywiście zdrowe, ale również, jak wiele ciekawych dań możemy przygotować. Naleśniki z mąki gryczanej, makarony z roślin strączkowych czy też pizza na bazie dyni – kulinarne eksperymenty nie tylko służą naszemu zdrowiu i samopoczuciu, ale i genialnie smakują!

PANEL KLIENTA